Diverse takken
Maanstof

Startpagina

Inhoudsopgave

Andere weetjes

 

Deze website bevat o.a. genealogische gegevens van de Stichtse tak Van Maanen (van Manen, Van Maenen). Waarom de Stichtse tak? Naast de Stichtse tak komen ook nog de Haagse en de Delftse tak voor, die voor zo ver na te gaan niet verwant zijn aan de Stichtse tak en eigenlijk is genealogisch gezien het woord 'tak' hier niet op z'n plaats. Gemeenschappelijk is wel dat de oorsprong van deze families in de buurtschap Manen bij Ede ligt.

De Stichtse tak

Een genealogie beginnend met Derck Gijsbertse de vermoedelijke vader van Jan Dirkszn van Maanen die in 1709 in het lidmatenregister van de kerk van Driebergen wordt ingeschreven als Jan Dirkszn jongeman van Maanen. Zijn nazaten vestigde zich later in Bunnik, Westbroek, Jutphaas en de stad Utrecht, dus in Het Sticht (provincie Utrecht).

De Haagse tak

In de Haagse tak komen de voorouders voor van Cornelis Felix van Maanen, minister van Justitie onder Koning Willem I. In mijn geschiedenis boekje werd  indertijd geschreven dat hij zeer gehaat was en zijn bewind was mede aanleiding tot de Belgische Opstand in 1830.

De Delftse tak

Deze tak wordt beschreven door Prof. Willem van Maanen. Aan het begin van de twintigste eeuw publiceerde hij veel in genealogische tijdschriften en voerde polemieken over de verwantschap tussen zijn Delftse tak en de Haagse tak.

 

20/2-2005