Gien van Maanen
Maanstof

Startpagina

Inhoudsopgave

Familieleden e.a.

 

Gien van MaanenMarchien Alida van Maanen
geb. Utrecht, 10-3-1936
stamboom Van Maanen, dochter van VIIg. 3

Een katachtig reactievermogen en moed voor twee, dat waren o.a. de kwaliteiten waardoor Gien van Maanen furore maakte in handbal en voetbal. Zij begon in het Utrechtse S.S.V.U. met veldhandbal,  maar haar ster als keepster begon drie jaar later te rijzen toen zij overstapte naar Athleta. Daar begon in 1959 haar carrière als nationale doelvrouw bij het Nederlands veldhandbal - later zaalhandbal - en zo'n jaar of tien bleef zij aan de top. Zij speelde 32 interlands, deed bestuurlijk werk en trainingen voor haar eigen club Athleta, later Attila, en stopte als veteraan omstreeks 1988.

Met een stel handbalmeiden van Athleta werd omstreeks 1955 de Utrechtse damesvoetbalclub Herbido opgericht. De bobo's van de KNVB zagen dit met lede ogen aan en werkten het damesvoetbal tegen door het tot wild voetbal te verklaren, hetgeen resulteerde in problemen met het verkrijgen van een speelveld en omkleedruimte. Desondanks werd met het elftal van Herbido met Gien als doelvrouw toch gespeeld tegen zes andere teams in Nederland, maar ook werden wedstrijden in België en Duitsland gespeeld. Dankzij het pionierswerk van de speelsters van toen is het damesvoetbal ondertussen een volwaardige tak binnen de KNVB geworden.

Nu tennist en skiet zij recreatief, heeft weinig meer met handbal en voetbal van doen, maar de organisatie van een tennistoernooi van de Zuilense tennisvereniging PVDV gaat zij niet uit de weg.


20/4-2003