Hans van Manen
Maanstof

Startpagina

Inhoudsopgave

Familieleden e.a.

 
Hans van Manen,
geb. Amsterdam 11-7-1932

Nederlands danser, choreograaf en balletleider, debuteerde , na zijn opleiding bij Sonia Gaskell, in 1953 bij het Nederlands Operaballet van Francoise Adret. Na een kort engagement bij het cabaret van Wim Sonneveld danste hij van 1957 tot 1959 bij Les Ballets de Paris van Ronald Petit, als partner van Renée (Zizi) Jeanmaire.

In  1959 debuteerde hij als choreograaf bij het toen juist opgerichte Nederlands Dans Theater, waarvan hij van 1961 tot 1970 met B.Harkarvy (tot 1969) aristiek leider was; samen maakten ze het tot een der belangrijkste modern-klassieke dansgroepen van West-Europa. Na 1970 werkte hij als gastchoreograaf bij diverse gezelschappen in Europa, tot hij in 1973 als choreograaf en balletmeester werd verbonden aan het Nationaal Ballet.

Hadden zijn danswerken aanvankelijk een anekdotisch-verhalend karakter, via het jazzballet ontwikkelde zijn werk zich steeds meer in de richting van een abstracte dansvorm, waarin klassieke ballettechniek en op de 'moderne dance' geïnspireerde bewegingen samengaan. In die werken, voor zover niet geheel abstract, houdt hij zich bij voorkeur bezig met psychische conflictsituaties; hoofdthema's zijn dan het streven naar menselijk contact en de fundamentele eenzaamheid. Met de Nederlandse beeldende kunstenaar Bonies ontwierp hij het 'lichtballet' Squares, waarvan in het jaar 1969 de première in Parijs werd gegeven.


Bron: Grote Winkler Prins,  7e druk 1977

2-8-2001