pijpenmakerij Carpe Lunam

| Wegwijs | Van toen tot nu | Pijpenoogst | Pijpenmaken| Pijppraat | Archief

zaterdag
 28 januari 2023

 

 

Winterroos:Elk jaar staat zij van december tot in het voorjaar weer uitbundig te bloeien. Of het nu regent, sneeuwt, vriest, hagelt, ijzelt, stormt of winterzonnig is, altijd staat zij te pronken. De winterroos in ons voortuintje  en dat zonder doornen.
zondag
 15 januari 2023

 

 

Nat weertje:

 

Het hemelwater bleef deze week maar stromen. Tussendoor moest ik de regenmeter zelfs een keer legen om 'm niet over te laten lopen zodat geen te meten water verloren ging.

Zondagsmorgens neem ik de stand op en deze week viel 80,5 mm regen, maximum temperatuur was 10,8 en en het minimum 4,2 graden Celsius. Een mooie score, maar niet voor mensen die in uiterwaarden van een rivier wonen zoals in Leerdam. Die moesten er voor zorgen dat ze geen natte voeten kregen.

zondag
 1 januari 2023

 

Nieuwjaarsdag
zaterdag
31 december 2022

Oudejaarsdag 2022:

Afgelopen woensdag en donderdag was het de laatste kans om je slag te slaan bij de opheffingsuitverkoop van Ambachtelijk Gouda

In de aankondiging werd beloofd dat kortingen tot wel 75 % werden gegeven. Voor kenners van Delftsblauw zou het wel smullen worden maar het enige wat wij in huis hebben is een delftsblauw kannetje uit mijn ouderlijk huis en dat vinden wij genoeg. 
Al eerder had ik gezien dat pijpenmakers gereedschap niet bij de opruimspullen behoorde en bovendien was het slecht weer zodat ik dit gebeuren aan mij voorbij liet gaan.

Zo te zien is er aan mijn pijpenmakerscarriëre buiten mijn eigen pijpenmakerij Carpe Lunam op deze manier een eind gekomen. Het was leuk toeven bij Ambachtelijk Gouda en wellicht loop ik nog wel wat tegen het lijf.
 
zaterdag
12 november 2022
Donderdag bij Ambachtelijk Gouda:

JoJo Tours bracht ons 54 Vlaardingers. Tussen koffie met stroopwafels en uitgebreide lunch voerden de ambachtslieden hun kunstje op. Tinus plateel schilderen, Cees stroopwafels bakken, ik kleipijpen maken, Eric spreekstalmeester en Gouds bier kenner, René en Jeanne runden met zwier de keuken.

Aan dit leuke werk komt vandaag een einde. Ambachtelijk Gouda kapt ermee en houdt de komende weekenden aan de Stavorenweg 5 te Gouda uitverkoop van alle op voorraad zijnde spullen tegen sterk gereduceerde prijzen.
Sneu, maar het is wat het is.  

Zaterdag ben ik met Ankie nog even bij de uitverkoop wezen kijken. Er waren enige koopjesjagers en Eric vertelde dat er nog twee pijpen waren verkocht. Dat zette ook weer wat zoden aan de dijk.
 
zaterdag
29 oktober 2022
Woensdag bij Ambachtelijk Gouda:

Zo waar, er was weer een touringcar die vol met mensen bij ons kwam buurten.
Na de voorgaande periode met corona was het al niet zo dik gezaaid meer, maar de laatste tijd is het wel erg rustig. De dagjes uit mensen hebben moeite met de stijgende prijzen in de supermarkt en hun gasrekening en de busexploitanten hebben te kampen met chauffeurs tekort en flink stijgende prijzen aan de dieselpomp.

Maar gelukkig hadden onze bezoekers er zin in. Het gaat dan wel van de hak op de tak met allerlei vragen, maar dat geouwehoer is juist de charme van het hele gedoe.

De bus kwam uit Oegstgeest en zijn inhoud was op verschillende opstapplaatsen in zuidwest Zuid-Holland opgepikt.

En zo rotsooi ik maar wat aan en rommel wat in het rond. Dit uit een liedje van Alex Roeka.
 
zaterdag
15 oktober 2022
Woensdag bij Ambachtelijk Gouda:

Half elf arriveerde de bus met rond de veertig bezoekers uit de buurt van Barneveld, Putten en Ermelo.

Zij waren erg geïnteresseerd in het pijpenmaken. De gesprekken liepen van IJsbrand van Diemerbroeck naar pijprookwedstrijden met rokers voorzien van een incontinentiebroek. De discussie verloopt vaak nogal warrelig, maar het pijpje wat ik aan het maken ben, is mijn houvast zodat ik altijd weer de draad kan oppakken.

IJsbrand van Diemerbroeck (1609-1674) breng ik in de ring als de gevaren van het pijproken te berde worden gebracht. IJsbrand bestond het om begin zeventiende eeuw toen hij als geneesheer de pest onderzocht te verklaren dat 'Zesch keer daegsch ene pijp roken' goed was als voorzorg tegen de pest. In het Academiegebouw aan het Domplein hangt zijn portret tussen andere geleerden.

Het record pijproken met de lange Goudse gelakte pijp is meer dan twee uur. Vandaar dat oudere deelnemers bij bijvoorbeeld het geluid van het inschenken van een glas water soms in hoge nood geraken. Een incontinentiebroek is dan een goede oplossing.
 

zaterdag
17 september 2022
Weer wat te melden:
De voorgaande weken was het warm en werden gekenmerkt door zo nu en dan een hittegolf. Deze week was het min of meer weer normaal en er was ook een reden om hier wat te melden. 

Dinsdag kwam er bezoek bij Ambachtelijk Gouda en ik voerde daar mijn pijpenshowtje op. Het betrof een gezelschap van 44 dames uit de buurt van Eindhoven. De stemming zat er goed in: ze waren gebracht door een hofleverancier en onze spreekstalmeester had ze met wat Goudse verhalen wat opgewarmd.

Woensdag belde de monteur die de mechanische ventilatiebox kwam repareren: 'Hoe laat kan ik komen?' Ik vertelde hem dat er een afspraak voor vrijdagmorgen was gemaakt. Hij wist van geen afspraak af, maar kon wat mij betrof onmiddellijk komen. Dat deed hij. Echt iets repareren deed hij niet, want hij zette er een compleet nieuwe motor in en weg was hij weer.

Donderdag bezoek van een monteur die drie rookmelders kwam plaatsen. Dat was in een vloek en een zucht geklaard: een klodder lijm op het ding en hij drukte hem even tegen het plafond. Niks geen gaatjes boren en met schroefjes vastzetten, zoals de oude rookmelder vast zat. Met die lijm schijn je zelfs een plafonnière tegen het plafond vast te kunnen plakken. Later las ik de gebruikershandeling, waarin werd aangegeven dat je het ding elke maand een keer moet testen door een knopje in te drukken. Het signaal dat dan klinkt geeft aan dat hij nog paraat is. Twee van de drie zijn dan bij ons niet al te slim bevestigd omdat ik de keukentrap nodig heb om bij het knopje te kunnen of met behulp van een stok het knopje weet in te drukken.

Vanavond haal ik de vlag van Gouda 750 jaar, die sinds april buiten hangt, naar binnen. De feestelijkheden worden namelijk vandaag beëindigd zodat hij nu een verzamelaars item is geworden. Op naar 800 jaar Gouda!
 
zaterdag
23 juli 2022
Facebook en Corona::

Al met al een avontuurlijk weekje, waarbij de temperatuur opliep tot 38,6 graden Celsius en de mandevilla in de achtertuin zich uitsloofde.

Vrijdagmorgen werd ik al vroeg verrast door een telefoontje van mijn zoon: 'Pa je bent gehackt op Facebook!' Dat betekende gedoe met passwords en het beantwoorden van luitjes die me ook daarop attent maakten. Nadat alles weer normaal leek, vroeg ik mij af of ik dat hele Facebook eigenlijk nog wel wilde. 

Afgelopen maandag fietsten Ankie en ik naar het vrije inloop corona testen van de GGD hier in Gouda. We waren op dat moment de enigen en stonden vlot weer buiten met de mededeling dat we telefonisch de uitslag zouden horen. De volgende morgen hadden we nog niets gehoord tot we gebeld werden door een medewerker van Bron- en contactonderzoek van de GGD die ons wilde interviewen over de test. Geen probleem mits ik het testresultaat zou mogen horen. Verbazing bij hem dat we de uitslag nog niet hadden gehoord. Hij deelde ons mee dat we allebei positief getest waren. Zeer vriendelijke man die ons nog wat adviezen influisterde. Vanaf dat moment een poosje in quarantaine dus.
 

zaterdag
16 juli 2022

donderdag, 14/7:

Bezoek uit Gouda bij Ambachtelijk Gouda, namelijk een club die de eigen stad wel eens wilde verkennen. Dat was natuurlijk hele andere koek dan het normale bezoek van een bus vol Twentenaren of Brabanders. Deze luitjes wisten natuurlijk wel wat over de recente geschiedenis van Gouda en zeker voor wat betreft keramiek en pijpen maken.

En dat wilden ze natuurlijk wel vertellen. Al heel snel vloog de naam van de bekende pijpenmaker Adrie Moerings over tafel en zijn winkel aan de Peperstraat. Ook zijn broer Cees deed parttime in het fabriceren van keramiek  en pijpen. Ik moet wel bekennen dat Cees de mooiste pijpen maakte. Zijn herinneringspijp aan de troonswisseling van Beatrix en Willem werd zelfs door Loet van Vreumingen - hofleverancier - persoonlijk bij kasteel Drakensteyn bezorgd. Dat ging nog niet van een leien dakje; de marechaussee wilde zijn legitimatie zien en die had hij niet bij zich. Later kwam dat toch nog op zijn pootjes terecht.

Raar dat een naam als die van Steef van Loon als Goudse pijpenmaker pur sang niet is blijven hangen. Bij mijn weten maakte hij de lange pijpen bij Adrie Moerings en trad hij in verschillende instructie filmpjes op. Van Steef heb ik geleerd dat ik zilverstalen weijers moest gebruiken om een lange pijp te maken.
                                                         

zaterdag
2 juli 2022

Bezoek uit Venlo:

'Jullie komen zeker uit Brabant', vroeg ik aan de luitjes die de pijpermakerij betraden. 'Neeee ...., uit Limburg', klonk het bijna uit volle borst.

Toen ik bijna aan het eind van m'n prevelement was en een paar mannen wilden verder lopen naar de andere werkhuisjes, riep ik: 'En nu iets speciaals voor de dames!'  Prompt bleven de kerels staan en ik vertelde over de bruidspijp.

Overigens had ik aanvankelijk het idee dat het bezoek om twaalf uur zou komen, maar René van Ambachtelijk Gouda maakte mij er tijdig op attent dat ik om elf uur paraat moest staan. Dat lukte nog wel.
Yucca:

Kijk die palmlelie ook wel aangeduid als yucca: al meer dan veertig jaar in de achtertuin, nooit eerder gebloeid en nu steelt zij in volle glorie de show. De opwarming van de aarde bevalt haar kennelijk goed.
zaterdag
18 juni 2022
woensdag 15/6:

Toen ik per fiets bij Ambachtelijk Gouda arriveerde, stonden er maar liefst twee bussen voor de deur; volk uit Ossendrecht en Helmond. De club uit Ossendrecht bleef lunchen, die uit Helmond trok naar het centrum van Gouda na de ambachtshuisjes bezocht te hebben. 

dinsdag 14/6:


Voorzichtig betraden de bezoeksters van Ambachtelijk Gouda die met een touringcar uit Berkel-Enschot kwamen de pijpenmakerij. De eerste die binnenkwam had geroepen: 'Kijk uit, er liggen hier pijpen op de vloer!'.

De vloeren van alle ambachtshuisjes zijn beschilderd met attributen die bij het ambacht behoren. De gangen aan weerszijden van de huisjes zijn beschilderd met gewone straatstenen waaraan zelfs onkruid is toegevoegd.

De pijpenmakerij is verder gevuld met vitrines met allerlei kleipijpen, gevonden pijpenkoppen en wat dies meer zij. Uiteraard voor de pijpenmaker een werktafel en een grote bankschroef die zelfs gebruikt kan worden om éénmeterpijpen en langer te maken.
 
  zondag 12/6:

Onmiddellijk na het ontbijt heb ik onze vouwfietsen klaar gezet om na de koffie gelijk op te stappen voor het fietsrondje Groot Vogelenzang. Lekker fietsweer met de zon op de bol, tamelijk rustig. IJsboer opa Antonia was nog niet op zijn vaste standplaats, maar wel onderweg zagen we later.
Afstand 13,2 km, temperatuur 20 à 21 graden en hier en daar een wolkje.

Waarom op de vouwfietsen?
Ten eerste omdat ze lekker rijden.
Ten tweede omdat bij pech die niet door ons zelf te verhelpen is, we gewoon de bus naar huis kunnen nemen.
 
zaterdag
28 mei 2022

Opwarming:

Het viel me deze week op dat de regenton achter de varen nauwelijks meer te zien was. Zo uitbundig was deze varen nog niet tekeer gegaan. Ook de andere varens in de achtertuin waren buitengewoon fors uitgevallen. Zou de opwarming van de aarde in het achtertuintje van ons rijtjeshuis ook al een rol gaan spelen?

Al jaren registreer ik in een Excel-tabel iedere week de maximum- en minimumtemperatuur. Gewoon voor de lol om de vaardigheden met Excel te werken niet kwijt te raken. Deze tabel gaf nu als eindresultaat:

jaar van    jaar t/m      gem. temp
2007       2011         10,0
2012       2016         11,8
2017       2021         12,6

Nou lekker dan, er zit een flink tempo in. Zo kunnen we een elfstedentocht wel op ons buik schrijven. 

zaterdag
21 mei 2022

 

dinsdag:

Een kleurig beplakte touringcar van Boerhof reizen kwam 41 dames uit de buurt van Vollenhoven bij Ambachtelijk Gouda brengen.

De vrouwen begonnen met een bak koffie met stroopwafel in onze kantine, want na hun lange reis uit het noorden van Overijssel ging dat er natuurlijk wel in.

Plateelschilder Tinus, stroopwafelbakker Cees, spreekstalmeester Eric en chef de cuisine René zetten met mij hun beste beentje voor.

Na een lunch kroop het gezelschap weer in de bus; op naar het volgende avontuur.
 
zaterdag
14 mei 2022
De nacht van de Goudse verhalen:

Per e-mail kreeg ik een uitnodiging de opening van de Nacht van de Goudse verhalen bij te wonen.

Eén van de Goudse giganten namelijk Floris V (een knots van een pop van wel drie meter) zou de avond openen. Dat werd een vrolijk feest met kinderen in de hoofdrol. 

Daarna kwam de burgemeester nog een woordje doen. Hij las een verhaal voor van Godfried Bomans wat slecht uit de verf kwam door wat ik maar slechte microfoon bediening noem. Een halsmicrofoontje was wel beter geweest. Kinderen en toeschouwers en ook Ankie en ik gingen elders vertier zoeken. Er was genoeg te doen.
  
  donderdag:

Een veertig vrouwen uit Stellendam arriveerden rond twee uur na eerst het centrum van Gouda te hebben bekeken.

Chef de cuisine René zwaaide de pollepel in het restaurant en voorzag met Jeanne en Cees onze bezoekster van drankjes, eterij en snoeperij. Enigszins gehandicapt was hij wel met een blessure aan zijn rechterarm, maar hij liet zich niet kennen en deed dapper mee.

Eén van de vrouwen zei mij na afloop 'Wij weten onderhand alles van Gouda, maar waar komen wij vandaan?' Gelukkig wist ik het waarop zij 'En waar is Stellendam bekend om?'. Geen idee, waarop zij: 'Oesters!' Tja.
 
zaterdag
7 mei 2022
 dinsdag:

Wederom arriveerde om kwart over tien een touringcar met bezoekers uit de omgeving van Nieuw Vennep en Hoofddorp.

Na de koffie met stroopwafels luisterden zij aandachtig naar onze spreekstalmeester Eric Boot die enthousiast de ambachtslieden inleidde. Over het oude ambacht bier maken vertelde hij ook een en ander en liet de mensen van het heerlijke Gouds nat proeven. Eric ontpopt zich steeds meer als een ras verteller en dat kunnen we goed gebruiken.
zaterdag
30 april 2022
donderdag:

Van de activiteiten bij Ambachtelijk Gouda doe ik direct kond op Facebook en Twitter. Familie en bekenden reageren daar trouw op en soms met een flinke uitschieter  Het aantal reacties op bovenstaande tweet was redelijk.
 
zaterdag
23 april 2022
Gouda 750 jaar, de vlaggen:

Van jongs af aan vind ik vlaggetjes leuk: met een vlaggetje op de fiets vond ik de fiets pas compleet bijvoorbeeld. Later als ik met het gezin op vakantie ging was het enige souvenir vaak een daar gekocht fietsvlaggetje. Ze moeten nog ergens op zolder liggen. Toen we een ééngezinswoning betrokken zat er al snel een vlaggenhouder aan de muur en op 4 en 5 mei ging de vlag uit. Jammer dat we niet op een hoekhuis wonen anders was er zeker een vlaggenmast gekomen. Van niemand vreemd: mijn grootouders hadden een vlaggenmast in de voortuin.

Daarom was ik er als de kippen bij toen er vlaggen Gouda 750 jaar werden verloot. En ja hoor, ik won er eentje. Wel kreeg ik de indruk dat die zich meldde bij het ophaalpunt zonder enige controle een vlag in de handen gedrukt kreeg. Alleen op 4 en 5 mei moet zij even plaats maken voor het rood wit blauw.

Bij ons dagelijks ommetje in de buurt  kijken we automatisch of we nog meer Gouda750 vlaggen of lijnen zien hangen. Inderdaad niet uitbundig: hieronder het resultaat.  
zaterdag
16 april 2022

Dinsdag:

Vanmorgen naar de Markt hier in Gouda gelopen om de 50 iconen van Gouda te bekijken. Dat zijn betonnen kopieën van het beeld de Kaasboerin van Ineke van Dijk op de Nieuwe Markt (foto r.o.) beschilderd door Goudse kunstenaars, verenigingen of zomaar een groepje Gouwenaars. Alle vijftig hier weergeven was te veel van het goede. De beelden komen verspreid in de stad te staan. Dat wordt een gezellige boel.


Terwijl wij weer naar huis liepen, startte Willem-Alexander in de Sint Janskerk de feestelijkheden ter gelegenheid van het 750 jaar bestaan van Gouda.

Toen de koning op het bordes van het stadhuis stond, zagen René en Eric Boot van Ambachtelijk Gouda kans om hem een Delftsblauw bord in de hand te drukken. De foto hiervan zal natuurlijk een mooi plekje krijgen in de kantine van hun locatie aan de Stavorenweg.
 

zaterdag
2 april 2022

Vrijdagavond:

Ankie had in november voor haar verjaardag van onze zoon toegangskaarten gekregen voor een voorstelling in de Goudse schouwburg. Dat feest ging toen  door corona niet door, maar nu het ondanks veel besmettingen weer allemaal vrijheid/blijheid wat de klok sloeg was had hij voor ons, zijn vriendin en zichzelf kaarten gekocht voor een optreden van Alex Roeka in Voorburg.


Dat was vanavond en dus kwam hij ons netjes met de auto ophalen voor een avondje in het Ludens theater aldaar. 


Een gezellig intiem theatertje dat rond half negen helemaal vol zat toen Alex Roeka met zijn twee maten het podium opkwam. Hij kwam zijn nieuwe cd Nieuwe dromen zoals we van hem gewend zijn op zijn schlemielige manier promoten.


Na ruim anderhalf uur zat het erop en konden we stinkend
tevreden over onze huiszanger voldaan huiswaarts.
 
  Vrijdagmorgen:

Ineens lag er dan een pakje sneeuw. Niet meer verwacht natuurlijk na zo'n rustige winter en het warme voorjaar zoals het zich in maart manifesteerde . 

De sneeuwschuif had ik niet nodig om dit laagje aan de kant te schuiven, maar ik heb het wel weg gebezemd om dat eroverheen lopen toch een ijslaagje zou vormen dat niet zo makkelijk weg dooit. De temperatuur liep als snel op en in de loop van de ochtend was het meeste verdwenen.

De temperatuur zwerft overdag omstreeks de drie graden, maar de gevoelstemperatuur is bijzonder onaangenaam door een stevige bries. Dat gaat volgens de weersvoorspelling nog een paar dagen duren. Dus op naar lekker fietsweer.
woensdag
2 maart 2022
Aswoensdag

zondag
27  februari 2022
Fietsrondje Reeuwijk

Na stormen, het einde van de coronamaatregelen en de uitbraak van gedonder in Oekraïne was het dan nu weer tijd voor carnaval.

De rommel van de stormen is al bijna weggewerkt op een paar uitzonderingen na. Op de Burgemeester van Rheenensingel lag nog het restant van een flinke boom die de hele weg had versperd, zagen Ankie en ik vanmorgen toen we een fietsrondje maakten. 

Wat corona betreft lijkt het net of de hele pandemie voorbij is. Geen berichten meer over het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen in het radionieuws en ook op de televisie is het inmiddels een gepasseerd station.

 In de carnavalsstreken hebben ze zich trouwens nooit wat aangetrokken van coronamaatregelen; daar hossen en springen ze er altijd vrolijk op los en nu helemaal. 

Het is nu allemaal Oekraïne wat de klok slaat. Nederland levert vandaag allerlei raketten en ander oorlogstuig om de Russen mores te leren, zo wordt heel trots rond getoeterd. Als Poetin nou maar niet een atoomraketje deze kant op stuurt.

Wij fietsten langs de plas bij een blauwe hemel, een volop schijnende zon en een aardig noordoostenwindje. Geen zeilende boot te bekennen en dat kwam, omdat men stevig aan de boten aan het poetsen was.
Na een klein uurtje waren we weer thuis.
   
zaterdag
19 februari 2022
Zware stormen

Donderdag en vrijdag ging het er flink op los: maar liefst twee zware stormen - Dudley en Eunice - kregen we voor de kiezen. Bij de laatste vielen nog vier doden te betreuren. Meestal doordat deze ongeluksvogels getroffen werden door een omvallende boom.

In onze omgeving viel het qua schade nogal mee. Een nog niet volgroeide berk was de klos en brak af zonder verdere armoe te veroorzaken.
Tijdens het hoogtepunt kwam een achterbuurman ons waarschuwen dat ons dakraampje wijdwaag openstond. Dat bleek bij de buurvrouw te zijn en bij haar was ook een nokpan van het huis gewaaid en een andere stond recht overeind. Zij ging aan de slag om een en ander weer op orde te krijgen. 
Volgende week is er weer een zootje ongeregeld in aantocht. 
 
zaterdag
15 januari 2022

 

 

Verrassing

Vorige week viel dit pas verschenen boekwerk in de brievenbus. De schrijfster Carla van Beers zond mij dit toe omdat het artikel "Schiet de baarboom wortel?' van mijn hand daarin genoemd werd. Het artikel schreef ik in 1996 voor het verenigingsblad Gens Nostra van de Nederlands Genealogisch Vereniging.

In die tijd werkte als vrijwilliger bij de contactdienst van het NGV en eens in de veertien dagen was ik in het verenigingscentrum om nieuwe leden in contact te brengen met andere leden die naar dezelfde voorouders zochten.  Dat ging met behulp van een computerprogramma dat de interesseprofielen van de leden raadpleegde. 

Erg enthousiast werd het stuk niet door de redactie ontvangen vanwege de kritische noot ten aanzien van het programma Gensdata. Ik begreep dat eigenlijk wel; flinke programmawijzigingen voor vrouwelijke lijnen waarop zij en naar verwachting de overwegend mannelijke leden niet zaten te wachten.


Het artikel zette ik op mijn webstek (klik hier om het te lezen) en ongelooflijk na ongeveer een kwart eeuw toch nog deze aardige reactie in de vorm van een paar zinnen in de Matria-cirkel.   

zaterdag
1 januari 2022

 

Weer een coronajaar

Vorig jaar was het wat betreft de activiteiten van de pijpenmakerij bij Ambachtelijk Gouda huilen met de de pet op of liever huilen met de pijp uit.

Zeven keer ging ik op pad om daar een pijpenshowtje te geven. Het was iedere keer volle bak en een gezellige boel. Het noemen van het totaal aantal bezoekers heeft niet zo erg veel zin, want er blijven altijd wel een aantal in de kantine zitten om wat slap te ouwehoeren met elkaar. Voortaan tel ik de bezoekers die specifiek bij mij als pijpenmaker acte de présence gaven.

In het nieuwe jaar stroomt het volk ongetwijfeld met hordes toe die snakken naar een beetje vertier. Bovendien bestaat Gouda dan 750 jaar dat zonder twijfel extra bezoekers genereert. Daarom zie ik geen reden om op verzoeken elders op te treden in te gaan. Laat ze maar lekker naar Ambachtelijk Gouda komen.
|

  Voor oudere PIJPPRAAT naar Archief