pijpenmakerij Carpe Lunam

| Wegwijs | Van toen tot nu | Pijpenoogst | Pijpenmaken| Pijppraat | Archief

zaterdag
1 mei 2021

Kleiknutselaar of  kleikunstenaar?

Op internet zag ik dat verscheidene mensen die wat met klei doen zich kleikunstenaar noemen. Nu ik in coronatijd geen demonstraties meer geef zit ik ook nog wat te prutsen met klei. Bijvoorbeeld deze bloemen op een stokje maken. Het idee pikte ik op uit mijn eigen tuin, want daar staat al iets dergelijks maar dan van blik. Mijn vrouw had er jaren geleden een paar gekocht op de markt om in de tuin te zetten en daar staan ze nu nog steeds in de grond geprikt.


Het is precies iets dat ik - met wat simpele hulpmiddelen - net de baas kan: bolletje draaien van klei, plat drukken met een dekseltje van een puroldoosje, met de vingers een beetje vouwen en een gatje in het midden prikken. Na het bakken beschilderen, op een stokje schuiven en in een met wat zand verzwaard vaasje steken. Op de rechterfoto het eerste geknutsel. Het volgende 'project' is een bosje anemonen, waarvan links een foto met het begin.

Onder het motto 'Alles is kunst als het maar met hart en ziel gemaakt is' afficheer ik mij behalve als zelf benoemd stadspijpenmaker van Gouda voortaan ook als kleikunstenaar.
 
zaterdag
17 april 2021

 

 

Goudse Verhalen

'De Chocoladefabriek verzamelt Goudse Verhalen. Verhalen over Gouda dus! Van bekenden en onbekenden Gouwenaars, jong en oud, maar ook van mensen die inmiddels verhuisd zijn, hier werken of een dagje uit zijn. Ze vertellen over belangrijke gebeurtenissen en kleine dingen in de stad. Over het heden, het verleden én de toekomst.' Dit is een gedeelte van een bericht in de Goudse Post van 14 april 2021.

Jaren geleden vroeg een bezoekster in de Waag of ik niet een aardig verhaal wist voor dit project. Ik stak een raar verhaal af over de eerste pijpenmaker in Gouda dat zich afspeelde aan het begin van de zeventiende eeuw. Precies dat bedoelde zij. Thuis schreef ik het verhaal en vond het ook netjes om de bron erbij te zetten. Helaas dat kon ik niet meer vinden en toog zelfs naar het archief om het op te zoeken. Jammer maar ik vond het niet terug en daarom schreef ik maar een heel ander verhaaltje. Dat vond men toch ook de moeite waard. Begin van dit jaar schreef ik nog iets over het pijpenmakerslied.

In 2022, als Gouda 750 jaar stadsrechten viert, wordt die schat aan verhalen aan de stad geschonken. De bedoeling is om de verhalen te bewaren tot in ieder geval 800 jaar viering stadsrechten. Ondertussen kan ieder de ondertussen tegen de 200 verhalen op de verhalenzuil in de bibliotheek lezen. Ook mijn verhalen respectievelijk nummer 12 en 164 zijn daarop te zien.
Ook op internet te zien via een klik op Goudse Verhalen.NL hier links en zoek 'Alle verhalen' en op 'Zoek een verhaal' een voor een #12 en #164 intoetsen.
zaterdag
3 april 2021

 

 

Vaccinatie corona 2e keer:

Twintig over negen was ik aan de beurt. Het was stukken drukker dan de vorige keer. Voor de verschillende ruimtes waar werd geprikt zaten en stonden nu rijen. Een surveillant wees mij een rij aan en na even wachten kwam een stoel voor mij vrij. Iedere keer schoof men een stoel op als de eerste in de rij binnen werd geroepen voor een prik. Met de man voor mij maakte ik een praatje. Hij was er ook voor de tweede keer en had ook geen last gehad van de voorgaande prik.

Toen hij na een poosje aan de beurt was, vroeg de assistent van de prikker of wij soms broers waren. 'Nee, hoe zo?', antwoordde de man. 'Jullie lijken zo op elkaar', vond zij. 'We hebben al afgesproken dat we dat uit gaan zoeken', wist ik uit te brengen. M'n buurman vulde nog aan met 'Je hoort tegenwoordig zulke rare dingen op de televisie'

Woensdag 31 maart 2021, fietsrondje Groot Vogelenzang:

Het was zoals ze zo mooi zeggen korte broeken weer. De temperatuur liep op tot 24 graden Celsius, het zonnetje voelde lekker warm op de huid en het was bijna windstil. Opa Antonio stond natuurlijk druk ijs te verkopen, maar een lange rij voor zijn karretje ontbrak. Het was qua verkeer rustig te noemen, toch wel wat fietsers, maar nauwelijks autoverkeer. We hadden wel een route genomen waar de kans op veel verkeer niet groot was.
Al met al een lekker tochtje op onze vouwfietsjes.
 

zaterdag
13 maart 2021

 

 

Ommetje in de buurt:

Woensdag viel mij bij het dagelijkse ommetje op dat er bij 2e kamer verkiezingen 2021 nauwelijks affiches bij particulieren voor het raam hangen. Zou de bereidheid om voor je partij wat reclame te maken in de loop der jaren tot bijna niets meer gereduceerd zijn?

Ook te veronderstellen is dat men er huiverig voor is om er vooruit te komen dat men aanhanger is van een bepaalde groepering.

Of men kan ook nog bang zijn voor kladderaars die biljetten van tegenstanders een vette lik uit de verfpot geven.

Mijn vrouw ontdekte er toch eentje en toen we verder liepen zagen we nog een paar waaghalzen die wat hadden hangen. De meeste zijn heel klein van formaat en drie van de vijf hingen voor een bovenraam.
 

zaterdag
27 februari 2021

 

 

Vaccinatie Corona

Woensdag liet ik mijn sportieve kant zien: lopend naar de Dick van Dijk sporthal in Gouda voor de eerste coronaspuit.
Het was daar goed georganiseerd en binnen de kortste keren stond ik weer buiten. Het was eigenlijk de bedoeling dat je daar nog een kwartier bleef zitten om bij te komen van de ingreep. Ik voelde me prima en ben maar naar huis gegaan.
 
Voor de tweede injectie over een maand was ik gepromoveerd naar het ADO stadion in Den Haag. Tegen die tijd zou mijn zoon comfortabel vervoer regelen met andere woorden hij zou mij erheen rijden.
Bij de afsprakenlijn had ik al wat geprotesteerd tegen deze vreemde gang van zaken maar het kon absoluut niet in Gouda. 

Vandaag zit ik op Twitter te koekeloeren en lees een bericht van Goudse Post dat verscheidene Gouwenaren de vaccinatie weigerden omdat de tweede prik elders moest gebeuren. Het krantje vroeg bij de GGD opheldering en die besloot dat er meer mogelijkheden in Gouda zouden worden aangeboden. Goudse Post raadde mensen aan opnieuw de afsprakenlijn te bellen. Het bericht was een kwartier geleden gepost en dus heb ik maar direct gebeld om mijn afspraak te verzetten. Zonder probleem werd mijn afspraak in Den Haag
overgezet naar Gouda. Dus ik kan er weer op mijn gemak heen wandelen voor de tweede prik.
 
zaterdag
13 februari 2021

 

Schaatspret

Vrijdag belde onze kleinzoon Lars op:
~ Oma, kan ik opa's schaatsen lenen?
~ De hoge of de lage noren, Lars?
~ Welke schaatsen 't makkelijkst?
~ De lage.
~ Dan kom ik die halen.
~ Tot straks!

Later kon ik via een door hem toegezonden foto zien wat ik miste.

En zo kom ik mooi van mijn lage noren af en de hoge noren blijven liggen voor onze kleinzoon Stan.

Op 3 maart 2018 schaatste ik voor 't laatst op de Mercatorsingel. Mijn vrouw maakte een foto van de tachtigjarige en ik was het gauw zat om op die korte singel heen en weer te rijden. Nu zou ik onder normale omstandigheden misschien de schaatsen hebben ondergebonden, maar ik vond het in de coronatijd toch wat te riskant om de kans te lopen in het ziekenhuis te belanden. Met schaatsen weet je het maar nooit. Net hoorde ik via de radio dat het stormliep bij de EHBO-posten van de ziekenhuizen in Friesland.

Mijn vrouw en ik liepen een rondje in het Atlantispark hier in de buurt. 't Voelde hartstikke koud aan, maar er werd geschaatst en er was ruimte zat.


 

zondag
7 februari 2021
Weer eens winter.

Bij Ambachtelijk Gouda is voorlopig nog weinig actie te verwachten. Corona tiert nog welig en het vaccineren schiet nog weinig op; enerzijds door het niet beschikbaar zijn van vaccins anderzijds door een wat chaotische geharrewar wat betreft voorrangsregelingen van bepaalde groepen. Dus pijpenmaakshowtjes geven zitten er voorlopig niet in.

Vannacht is de echte winter losgebarsten. We zaten in een zone waar wel 20 cm sneeuw zou kunnen vallen, maar dat viel reuze mee. Ik maat in mijn achtertuin hoogstens 6 cm. Rare dunne sneeuw trouwens die door de wind wat wordt opgestoven. De temperatuur is min vijf graden Celsius maar de gevoelstemperatuur zou min vijftien graden zijn. Inderdaad het voelt buiten niet aangenaam aan. Deze week zou het streng gaan vriezen en daarom heb ik de knollen van de cana (Indisch bloemriet) en de aardappelen uit de schuur gehaald en in huis gezet. 

Dat het spoor vandaag al op één oor ligt verbaast mij wel.
Tot 1995 was ik daar werkzaam en al die veertig jaar heb ik het niet meegemaakt dat alle treinen bleven stilstaan. Een woordvoerder van NS vertelde van de week in een radio-interview nog dat NS op alles was voorbereid. Gekscherend zeg ik wel eens: 'Vanaf het moment dat ik met pensioen ging, liep er een hoop fout'. 

Op Twitter en Facebook heb ik maar eens wat van me laten horen. Op Twitter maak ik een bericht en dat kopieer ik naar Facebook.

Het aantal reacties op Twitter is meestal niet te voorspellen. Als veel gelezen twitteraars met grote aanhang het bericht retweeten,  krijg je een groot aantal mensen die je tweet hebben gelezen. Deze keer tot nu toe een zeer laag aantal namelijk zestig. Een enkele keer loopt dat op tot in de tweeduizend.

Op Facebook krijg je de aantallen te zien van lezers door middel van een goedkeurend duimpje, hartje, lachend gezichtje of bij afkeuring een boos gezichtje. Het tonen van verbazing en verdriet behoort ook tot de mogelijkheden. Met de zeventien reacties op Facebook was ik dit keer aardig tevreden.
 
donderdag
31 december 2020
Dit was 2020:

Bij Ambachtelijk Gouda zijn dit jaar helaas geen demonstraties gegeven, want de veelal oudere bezoekers bleven lekker thuis. Juist op het moment dat in het voorjaar de bussen weer langs zouden komen rijden, brak de Corona pandemie flink los

Thuis maakte ik wat Jacobs pijpen met een mal waar ik wat moeite mee had om er iets fatsoenlijks mee te creëren. Verder maakte ik mij het kunstje eigen om kleipijpen te maken bijna zonder gereedschap zoals tussen 1607 en 1680 Indianen aan het oosten van Amerika dat deden. Geen bankschroef, geen kast (mal), geen stopper, geen weijer en geen schenkertje, slechts een houten stokje en een scherp voorwerp 

Halverwege deze maand ontving ik een leuke verrassing van Ambachtelijk Gouda voor de gehoopte maar niet bewezen diensten dit jaar. Goeie jongens!
 
zaterdag
5 september 2020
woensdag 2 september 2020
fietsrondje Wiltenburg
*:

Heen via Twaalfmorgen** en terug via Reeuwijk Brug.
Niet al te druk op de weg, lekker fietsweer, temperatuur 22,1° Celsius en de afstand was 16,24 km.


* Wiltenburg ligt aan de Oukoopsedijk. Al in 1637 was er sprake van een stuk land met de naam 'Wiltenburg'. Een Rotterdammer kocht dit in de 18e eeuw en noemde zich 'vrijheer van Wiltenburg' en noemde op dubieuze gronden zijn huis en land een 'hoge heerlijkheid'.  
Hij maakte het nog bonter door zelf een schout en schepenen aan te stellen.
De schout en schepen spraken recht en sloten ook huwelijken.

** Een morgen is een oppervlakte maat, aanduiding van een gebied dat in een morgen kon worden omgeploegd. Een morgen is vaak minder dan 1 hectare en de precieze grootte is vaak streekgebonden. Gouda behoort tot het Hoogheemraadschap Rijnland en de Rijnlandse morgen was ca. 8516 vierkante meter. Net als in Reeuwijk met haar  'Twaalfmorgen' worden elders in Nederland woonwijken, paden, straten en wegen aangeduid met morgen. Zo zijn er het Negenmorgenspad in Friesland, de straat 'Vijftien Morgen' in Veenendaal en de straat 'Halve Morgen' in Elst en Westervoort.
 
zaterdag
1 augustus 2020
Nieuw modem

Al meer dan een half jaar geleden zond de provider een doos met een nieuw modem. De doos kondigde het al juichend aan: even installeren dan genieten. 

Het bestaande modem deed het nog naar wens dus ik zag geen reden om onmiddellijk aan de slag te gaan mede omdat op de doos nog een 0900 (betaalnummer) stond mocht de installatie niet lukken. Een vorige ervaring met zo'n nummer had me geleerd dat je voor je gevoel eeuwen aan de telefoon kon hangen voor dat je iemand aan de lijn kreeg

Een week geleden werd ik gemaand om het modem te vervangen anders had ik binnenkort helemaal geen verbinding meer. Dus nu aan de slag in de meterkast.

Binnen de kortste keren was de verbinding weer in orde met de apparaten zoals telefoon en tv. Toen kwam de tegenvaller; het ophangsysteem week flink af van de vorige. Opnieuw passende schroefjes zoeken en gaatjes boren en het uiteindelijke resultaat was ook niet om over naar huis te schrijven.

Maar goed, het doet het weer en dat is al heel wat. Nu ga ik genieten van een betere WiFi verbinding en ondersteuning om bijvoorbeeld de WiFi verbinding te optimaliseren. We gaan het allemaal zien!
 
zaterdag
11 juli 2020
Elleboogpijp

In Amerika gemaakte kleitabakspijpen werden tussen 1607 en ongeveer 1680 gebruikt op Atlantische koloniale locaties van Canada tot de Carolinas. Zuidoost-Algonquians lijken de meeste elleboogpijpen ten zuiden van New Jersey te hebben gemaakt. Archeoloog Taft Kiser laat in een video zien hoe je ruwe klei bewerkt in de vorm van een klassieke elleboogkom(bron: publicatie PKN (Pijpelogische Kring Nederland).

Hetgeen op mij de meeste indruk maakte was het feit dat er nauwelijks gereedschappen nodig waren.  Geen bankschroef, geen kast (mal), geen stopper, geen weijer en geen schenkertje, slechts een houten stokje en een mesje.


Dat moet mij toch ook kunnen lukken en verdraaid ik kreeg het voor elkaar. Dit biedt perspectieven voor het geven van workshops 'Pijpenmaken'. Met de huidige gereedschappen is het bijna niet te doen voor een grote groep, maar met deze methode kan je met drie begeleiders wel een dertig man aan de gang houden. Als je dan bovendien zelfhardende klei gebruikt, kunnen de cursisten zonder het bakproces af te wachten hun elleboogpijpje na afloop mee naar huis nemen. 
 

zaterdag
13 juni 2020


In de Volkskrant van 8 juni stond het bericht dat Touringcarbedrijven in Nederland zich niet langer willen houden aan de beperking van het aantal passagiers. Volgens de coronaregels zouden er dertien personen in de bus mogen zitten, maar zij gaan net als de bussen van het openbaar vervoer ook 30 passagiers vervoeren. Als zij een bon krijgen, gooien zij het voor de rechter. 

Dikke kans dat zij voor de rechter gelijk krijgen, want vliegtuigen worden wel barstens vol geladen en hun bussen zijn qua uitrusting geheel andere koek dan die van het openbaar vervoer.

Dat zou kunnen betekenen dat we bij Ambachtelijk Gouda ook weer snel aan de bak kunnen. De kantine is groot zat voor toepassing van de anderhalf meter regel en de ambachtshuisjes kunnen met een slim protocol ook normaal functioneren. Bewijzering voor het bezoek is in een paar uur aangebracht. De belangrijkste factor is of bezoekers zin hebben in een uitje. Gezien het volk wat op de been is voor allerlei demonstraties en andere gedoetjes zou dat best eens flink mee kunnen vallen.
 
zaterdag
6 juni 2020
dinsdag, 2 juni 2020
fietsrondje Bodegraven:

Van niet elk fietsritje maak ik een verslagje; het hangt er van af of er iets over te vertellen valt of dat ik naar mijn idee een aardig fotootje heb geschoten.

Ankie en ik gingen heen via de Tempel naar Bodegraven en terug via Reeuwijk Brug.
Vlakbij Bodegraven gingen we een weg op die naar een watergemaal leidt en daarna via een smal bijna onberijdbaar pad over een onbewaakte overweg naar Boruft. Waarom deze ongelukkige  sluiproute? Zeker tien jaar geleden namen we ook deze route en bij de spoorwegovergang zag ik een vroegere collega van station Bodegraven op zijn spoortuintje aan het werk. Het was Willem Voordouw en we hebben toen gezellig een poos staan ouwehoeren. Dat geluk hadden we nu niet en misschien is de beste man al jaren dood, want hij was wel tien jaar ouder
dan ik. Na de overweg zat een man voor zijn huisje en daar heb ik nog even geïnformeerd naar Willem. Jammer, maar hij had nog nooit van hem gehoord.

Even nog op het station rond gekeken. De loods was afgebroken en er stond nu een gebouw met de naam Zorgstation en het stationsgebouw is Kookstation geworden, waar kooklessen worden gegeven. Eigenlijk best nog aardig dat er nog iets is overgebleven; van andere standplaatsen zoals Gouda en Utrecht CS is weinig uit de vijftiger jaren meer terug te vinden.

Lekker fietsweer, luchtkwaliteit matig, temperatuur aangenaam, 20,54 km, lekker rustig langs de weg.
 
zaterdag
23 mei 2020

Op 6 maart zwommen Ankie en ik voor de laatste keer. Het zwembad was de week er na nog open, maar wij hadden toch het idee dat een zwembad dé broeiplaats is van bacteriën, virussen en schimmels.
Nu gaat het 25 mei weer open met de nodige maatregelen om covid-19 wat tegenspel te bieden. Anderhalve pagina A4 is volgeschreven met regels en voorwaarden.
Heel kort komt het erop neer dat je moet reserveren voor een bepaalde zwemtijd. Op een dag zijn er 5 zwemtijden van een uur, waarbij maximaal 30 zwemmers te water gaan. Thuis alvast douchen en naar de wc gaan. Ook bij vertrek weer thuis douchen. Dat alles als je niet loopt te niezen en te kuchen. Natuurlijk zijn de regels van het RIVM in het zwembad ook van kracht.
Wij wachten het nog even af en zullen niet op 25 mei voor de deur van het zwembad in de rij staan te wachten tot we te water kunnen.
 

dinsdag, 19 mei 2020:

Fietsrondje Driebruggen-Hogebrug,
21,45 km, luchtkwaliteit matig,
temperatuur 23,2
° C, hier en daar een wolkje.

Als jochies zwierven wij in de grote vakantie op de fiets vaak in de 'polders’ aan de westkant van de stad Utrecht.

Als we honger kregen was het tijd om naar huis te gaan. Meestal wisten we de weg, maar soms zochten we de Dom op. En dan die richting maar uit trappen.
Vandaag beklom ik de uitkijktoren tussen Reeuwijk en Driebruggen met m’n verrekijker om de Dom op te zoeken: lou loene met de pet op.

 

zaterdag
16 mei 2020
16 mei 2020:


Bij ons nu in coronatijd bijna
dagelijks ommetje in de buurt, komen we in allerlei straatjes en op plekken waar we nog nooit zijn geweest. Dit kwamen we tegen in het Groenhovenpark.


zaterdag
10 mei 2020
vrijdag, 8 mei 2020:
Fietsrondje Haastrecht, 16,24 km, 23,4° C, luchtkwaliteit matig, hoge sluierbewolking, rustig fietsverkeer.

Figuren tekenen in de uiterwaard van de Hollandse IJssel  


donderdag, 7 mei 2020:


Fietsrondje 's Gravenbroek, Groot Vogelenzang en Elfhoeven (Reeuwijk). 13,23 km, lekker weer, luchtkwaliteit matig, rustig
Bevrijdingsdag 2020:Fietsrondje Hollandse IJssel, ca 11 km, prima fietsweer, luchtkwaliteit matig (bron RIVM app), rustig.
dinsdag
28 april
2020
Covid-19 tijdperk


't Is even wennen: voorlopig geen pijpen meer maken bij Ambachtelijk Gouda, niet meer naar de bibliotheek en boodschappen doen beperken tot het hoogst noodzakelijke. Het zwembad is gesloten en daardoor is ons drie keer per week baantjes trekken ook teneinde en dat zal voorlopig wel zo blijven. Wel proberen Ankie en ik elke dag een stukje te wandelen of te fietsen om wat frisse lucht te happen.

De afgelopen weken was het fantastisch mooi weer met blauwe luchten. Dat wil niet zeggen dat de luchtkwaliteit optimaal is. Al die weken meldt het RIVM dat de luchtkwaliteit matig is. Pas vandaag na een mals regenbuitje kwam de melding 'goed'. 

Thuis is het parool krant lezen, puzzels daarin oplossen, in de tuin wat rommelen en bij kleuren in de zon en op Facebook en Twitter wat schrijven over de schaarse belevenissen. 

Sinds kort heb ik de app bikeometer op m'n telefoontje geïnstalleerd, die na afloop behalve het aantal afgelegd kilometer van een fietstocht ook nog een leuk kaartje weergeeft met de afgelegde route. Hierboven naar de nieuwe wijk Westergouw was het tochtje bijna 15 km en hieronder rond de Elfhoevenplas tegen de 10 km. 
zaterdag
11 januari 2020
Scheepvaart Museum Amsterdam

Als geroutineerde treinreizigers stapten we op de trein richting Amsterdam zonder thuis van te voren een blik te werpen op de treinapp om te zien of er überhaupt storingen of werkzaamheden elders in het land waren. Dat brak ons mooi op; we kwamen niet verder dan Amsterdam Bijlmer om daar verder te reizen met de metro naar Amsterdam Centraal. Op een winderig koud perron kwam na een kwartier onze lijn 54 voor Amsterdam Centraal.

De metro zat hartstikke vol en wij hielden ons staande door ons vast te klampen aan een stang. Een heel gewiebel trouwens en ik vroeg aan Ankie of ze mijn bekkens niet hoorde kantelen. Dat viel nogal mee.

Het was toch nog een aardig loopje naar het Scheepvaart Museum, waar we bijzonder benieuwd waren hoe de tentoonstelling van Kadir van Lohuizen er uit zou zien. Dat was heel goed gedaan: prachtige foto's van over de hele wereld van plekken waar het water de scepter dreigt over te nemen. Een gastenboek zag ik niet anders had ik erin geschreven: 'Prima Kadir!
'.

Mijn vaste speurtocht naar een pijp werd beloond: Bij de tentoonstelling ‘Strijd om het ijs’ toch nog een kleipijp, namelijk die van Henri Ekama tijdens de Nederlandse expeditie 1882/3 op zoek naar de noordelijke passage in poolgebied. Ook zijn sneeuwbril is bewaard gebleven.

Naar huis namen we de trein die naar Den Haag CS via Haarlem en Leiden ging en vandaar weer naar Gouda. Een mooi rondje met de trein gemaakt. 
 
zaterdag
4 januari 2020
Mini-jaarverslag 2019:

23 keer was ik paraat bij Ambachtelijk Gouda,
1130 bezoekers kwamen binnen en op wat uitzonderingen na keken die naar het kleipijpen maken en hoorden mijn verhalen aan.
Uiteraard gingen die ook buurten bij de andere ambachtslieden.

Mooiste compliment: een vrouw die bij vertrek uit de pijpenmakerij tegen haar man fluisterde: ‘Zou ‘t echt waar zijn wat die man vertelt?’
 
  Voor oudere PIJPPRAAT naar Archief